Zufallsbild

Der Landwirt hat längst begriffen, dass man auch von zweibeinigen Rindviechern leben kann.

Eugen Roth

Aktuelles Projekt

GAP und NUTS

Begriffe zum Thema Ländlicher Raum – verständlich gemacht in unserem Glossar.
Glossar

Gewusst wo

Weitere Infos im Internet – für Sie zusammen gestellt.
Linkliste

Reteaua ocuparii fortei de munca din spatiul rural

 

Scopul proiectului

Exista inca in interiorul EU disparitati regionale semnificative in ceea ce priveste ocuparea fortei de munca. Fara indoiala ca angajamentul la nivel local poate permite o contributie semnificativa in micsorarea acestor diferente, mai ales in domenii in care domnesc dezavantaje specifice geografice si structurale. Un scop al proiectului este acela de a pune parteneriatele si aici in special sindicatele in situatia in care sa se produca mai bine procesele la diferitele niveluri. Astfel se vor face referiri in cadrul proiectului la experiente pozitive, acestea analizate si evidentiate, si identificate posibilitati de actiune corespunzatoare in forma unui ghid orientativ.

Baza pentru munca efectiva al sindicatelor ar trebui sa fie Reteaua stransa de legatura pentru ocuparea fortei de munca in spatiul rural.

Programul de training in dezvoltare trebuie sa le dea partenerilor sociali posibilitati practice la indemana, astfel incat acestia sa fie mai capabili ca EBS sa se alature/ participe la procese.

Contactele existente trebuie sa fie legate intr-o retea mai stransa asa incat procesul de participare a culturilor la parteneriat va fi imbunatatit.

 

Parteneriatul

Parteneriatul consta din sindicatele agrare din Germania, Polonia, Romania si Bulgaria. Sindicatele din fiecare din aceste tari functioneaza la nivel profesional, regional si national si au contact strans cu fiecare din institutiile politice si administrative cum sunt Guvernele, administratiile muncii etc. Toate sindicatele sunt membre EFFAT, Federatia Europeana a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie si Turism.

Mai mult, Institutul PECO este membru al parteneriatului. Institutul este strans legat de IG BAU si conduce impreuna cu IG BAU de mai multi ani numeroase proiecte la nivel national si european impreuna cu multe alte sindicate agrare, ca de exemplu proiecte cu tema muncii sezoniere si migratiei, dialogul social, continutul acordurilor colective, protectia muncii si protectia sanatatii. IG BAU alege conducerea proiectului si este responsabil pentru intregul proiect. Institutul PECO detine conducerea organizatorica si interna a proiectului.

Alti parteneri sunt sindicatul agrar ZZPR, sindicatul bulgar FNSZ si sindicatul roman Agrostar. Sindicatele vor promova proiectul prin intermediul retelelor lor de structuri locale si nationale. Asadar sindicatele vor implica actorii locali cum sunt administratiile muncii si administratia de la nivel local.

Coparticipatiile pentru proiectul planificat vor fi preluate de catre IG BAU. Desi sindicatele vor furniza o cotizatie proprie in forma unor venituri personale etc, nu am calculat si declarat o reprezentare monetara.

înalt

 

Activitatile proiectului

In faza de implementare proiectul va fi facut cunoscut, astfel scopurile si rezultatele asteptate vor fi facute publice pe o pagina web. Vor fi conduse cercetari despre procedurile care promoveaza ocuparea fortei de munca in mediul rural din tarile partenere. Trebuie sa fie incluse diferite regiuni defavorizate structural si geografic.

In Germania si Polonia regiunile sunt deja stabilite prin munca in retea desfasurata pana acum; in tarile partenere Bulgaria si Romania regiunile vor fi stabilite in cadrul fazei de implementare.

La primul workshop vor fi prezentate proiectul si regiunile alese individual si se va vota modul de actiune viitor.

In faza de cercetare urmeaza studii asupra situatiei din regiunile alese. Pe baza acestora va fi dezvoltat un program de training si vor fi conduse doua workshop-uri de formare a trainerilor.

Faza de punere in aplicare contine prima testare si utilizare a metodelor. Mai departe rezultatele cercetarilor si workshop-urilor de formare a trainerilor vor fi evaluate si incorporate intr-un ghid orientativ de bune practici pentru strategii locale si regionale pentru dezvoltarea locala a ocuparii fortei de munca.

La workshop-ul de diseminare a informatiilor vor fi prezentate si discutate rezultatele din tari si ghidul orientativ. In conformitate cu raportul evaluatorilor urmeaza acordurile asupra activitatii viitoare a retelei si posibile noi proiecte.

Ultima faza contine implementarea raporturilor financiare si speciale si publicarea rezultatelor pe pagina web si in publicatiile de profil.

 

Metodele proiectului

Diseminarea informatiilor se face pe www.laendlicher-raum.eu; comunicarea interna a rezultatelor viitoare ale proiectului si comunicarea din interiorul a proiectului se face printr-un site ascuns.

Cercetarile pentru gasirea de informatii se vor face pe de-o parte pe internet si pe de alta parte prin discutii si experiente directe.

Pentru dezvoltarea chestionarului vor fi mai intai prezentate ipoteze, pe baza cercetarilor conduse anterior, asupra procedurilor verificate in departamentul de ocupare locala a fortei de munca. Din acestea va fi elaborata un formular de intrebari pentru o chestionare structurata. Chestionarul va fi verificat printr-o pretestare. Scopul principal al structurarii/standardizarii este atingerea unei comparabilitati cat mai inalte a fiecarei chestionari.

Pentru o utilizare optima a bateriei de intrebari trainerii vor fi instruiti intensiv la primul workshop apoi indrumati in mod continuu via internet. Urmeaza in aceasta faza a activitatii descrierea modalitatilor bune de procedura si schitarea ghidului orientativ.

La workshop-ul de formare a trainerilor (PL si BG) vor fi prezentate si analizate in comun proceduri si instrumente noi si certificate. Prin experti corespunzatori vor fi instruite metode si proceduri selectate si probate pentru controlul social al strategiilor locale de ocupare a fortei de munca. Scopul este un schimb de “directii de dezvoltare” pentru “initierea comuna a dezvoltarii”. Metode eficiente sunt de exemplu: activitatea in retea, configurarea procesului de implicare; medierea; workshop-ul de diseminare a informatiilor; relatia cu publicul.

Revizuirea ghidului orientativ cu proceduri probate si cu termenii stabiliti in plus, facilitati si defavorizati din departamentul de dezvoltare locala a ocuparii fortei de munca din toate tarile partenere pentru folosirea de catre ONG-uri in mediile rurale. In workshop-ul de diseminare din final vor fi evaluate in mod cuprinzator experientele din ghidul orientativ.

înalt

 

Plan de activitate

Faza de implementare – 2 luni
Activitatile principale sunt: facerea cunoscuta a proiectului, prelucrarea chestionarului, stabilirea cadrului de evaluare; la sfarsit se va desfasura un workshop in Berlin.
Faza de cercetare – 4 luni
Vor fi stabilite proceduri verificate in regiunile selectate, ghidul orientativ va fi trimis sub forma de proiect.
Faza de punere in aplicare – 5 luni
In Polonia si Bulgaria vor fi desfasurate 2 workshop-uri de formare a trainerilor pentru transfer de cunostinte si pentru instruirea metodelor; metodele vor fi probate; ghidul orientativ va fi revizuit.
Faza de diseminare a informatiilor – 1 luna
Workshop-ul de diseminare a informatiilor va avea loc la Varsovia. Rapoartele financiare, speciale si de evaluare vor fi elaborate. Reteaua este largita, trainerii sunt capabili sa actioneze si lucreaza cu proceduri noi si verificate.
 

Activitati urmatoare

Prin proiect se vor initia masuri ulterioare in tarile participante. Astfel se va stabili o legatura stransa intre initiativele operationale si cele locale.

Participantii la proiect vor fi pusi in situatia de a dezvolta proiecte de sine statatoare, pentru probleme reteaua actioneaza ca un factor stabilizator al deciziilor. Comunicarea in retea poate fi facuta prin pagina de web imbogatita. La conferintele nationale si europene, de exemplu EFFAT, reteaua va fi prezentata si alte initiative vor fi promovate.

Prin introducerea continutului ghidului orientativ in programul educational al sindicatului se pot concepe masuri educative ulterioare.

Activitatile ulterioare pot avea loc la nivele locale si nationale, pe langa sursele de finantare ELER trebuie de asemenea orientata spre posibilitatea promovarii prin articolul 5 din ordonanta fondului social european.

înalt

 

Evaluarea masurilor

Parte componenta a controlului proiectului este o evaluare a proiectului printr-o expertiza externa. Primul pas (faza de implementare) va fi punerea de acord cu impartirea proiectului a criteriilor de evaluare si a indicatorilor calitativi si cantitativi. Evaluatorii iau parte la toate workshop-urile si observa desfasurarea proiectului. Printr-o baterie de intrebari si interviuri individuale va fi stabilita calitatea desfasurarii proiectului la fel ca si cantitatea rezultatelor obtinute. Dupa fiecare faza a proiectului va exista o discutie de coordonare si informare intre conducerea proiectului si evaluator despre pasii urmatori ai proiectului.

De aici urmeaza pentru managementul proiectului o refacere a evenimentelor proiectului dintr-o parte externa.

Rezultatele proiectului vor fi descrise atat in ghidul orientativ cat si intr-un raport al proiectului ca si intr-un raport special de evaluare.

 

Plusvaloarea europeana

IG BAU este legat la reteaua europeana a sindicatelor agrare. Acesta deleaga reprezentanti in cele mai diverse comitete europene, nationale si regionale/locale, cum ar fi de exemplu in comitetul pentru dialog social in agricultura, in comitetul insotitor national si regional pentru fondul european pentru mediul rural.

Chiar in trecut experientele si rezultatele din analize ale activitati proiectului au putut fi integrate direct in sfaturi politice la nivel european si national. Asa au putut fi integrate spre exemplu cunostintele din proiectul “Metode si strategii ale confederatiilor pentru ocuparea fortei de munca pe baza de parteneriate sociale la nivel local ”(2001) in discutia despre posibilitatile de participare la dezvoltarea strategiilor nationale pentru mediul rural in Germania si la pregatirea opiniei EWSA cu privire la ”situatia ocuparii fortei de munca in agricultura EU si a tarilor candidate…” (NAT 175-Cese 109/2004). Bineinteles ca vor fi publicate si experientele proiectului propus si vor influenta si opinia IG BAU despre monitorizarea si raportarea politicilor EU relevante fata de ESF mai ales fata de GAP/ELER. Chiar in ultimul departament exista o chemare la actiune, pentru ca ocuparea fortei de munca primeste prea putina atentie in stabilirea politicii la nivel local.

Prin schimbul de experienta intre participantii proiectului trebuie sa fie elaborate si bune practici si cunostinte importante si vor fi largite discutiile la nivel national. Prin dezvolatarea unui program de training partenerii sociali vor avea un instrument la indemana, pe care sa il poata folosi pentru retelele lor. Asa va fi imbunatatita intelegerea generala si luarea in proprietate ridicata sub factori politici/ de decizie din statele membre.

înalt